Kostnadseffektivt med förebyggande behandling

Madelaine Clason Laxmi_massage

Otaliga studier har gjorts på varför hälsofrämjande aktiviteter är lukrativt för arbetsgivaren, men det kan fortfarande vara svårt att räkna på hälsa. Framförallt för att det är svårt att kvantifiera många av hälsovinsterna. Så låt oss här i stället redovisa ett enkelt och konkret exempel.

Bakgrund:

En 57-årig kvinna har efter 25 år i yrkeslivet problem med nacke och axlar. Hon har under årens lopp sökt hjälp inom vården. Kvinnan har blivit röntgad, fått ultraljud samt sjukgymnastik. Läkare har konstaterat att det inte är förslitningar utan att problemet beror på felaktiga arbetsställningar. Hon upplever inte att vården har hjälpt henne utan har varit sjukskriven omkring 3 dagar per månad de senaste 5 åren på grund av sina problem.

Resultat av kroppsterapi:

Arbetsgivaren anställer en massageterapeut som ger de anställda massage på stol. Vår kvinna har fått massagebehandlingar 1 gång varannan vecka, 20 minuter per tillfälle under 1/2 år. Sedan behandlingen inleddes har hon inte varit sjukskriven en enda dag för nackproblem.

Kostnader för sjukfrånvaro, arbetsgivare per år:

(10% * 25 000 * 3 * 10,5)                78 000

Kostnader för massage, företaget per år:

(0,33h * 700 * 90 ggr/år)                20 790

Vinst för företaget per år:       57 960

 

Dessutom blir det en besparing för den anställde som slipper inkomstbortfallet vid sjukskrivning.

Besparing anställd:

(1,4 (150 * 8 * 10,5))                        17 640 per år

(12 348 efter skatt)

Om man som företag dessutom tänker i termer av CSR (Corporate Social Responsibility). Blir en förebyggande hälsosatsning positiv ur ytterligare två aspekter. Dels så hjälper man staten minska sjukvårdsinsatser för kvinnan i exemplet.

Kostnader för staten:

sjukgymnastik 20 ggr:                    16 000
röntgen:                                              3 500
ultraljud för nackproblem:             2 000

Totalt:                                                 21 500

För att inte tala om det mänskliga lidande man besparar kvinnan, vilket är svårt att kvantifiera. Försök har gjorts så håll utkik efter framtida QALY (Quality Adjusted Life Years) blogg inlägg.

Källa    www.botavdraget.se