Näsborreandning – varför då?

Madelaine Clason Laxmi speaking

Alternativ näsborre andning

När du håller för en näsborre och andas långa djupa andetag med det andra så uppnår du enligt yogan vissa effekter på kroppen och sinnet. Du jobbar då med ditt autonoma nervsystem, det som annars styr oss i våra känslor och tankar. Här tar du själv kontrollen över ditt nervsystem och du tar själv kontrollen över hur du mår.

Effekter av att andas genom höger näsborre:
Du håller för vänster näsborre och andas långa djupa andetag in och ut genom höger näsborre. Detta säger man i yogan sätter i gång ditt sympatiska system, vänster hjärnhalva aktiveras. Detta är ”gasen” i din kropp, du blir klarare och får mer energi. Prova detta om du känner dig trött hängig och vill pigga upp dig själv.

Effekter av att andas genom vänster näsborre:
Om du istället håller för höger näsborre och andas genom vänster så sätter det enligt yogan i gång ditt parasympatiska system, höger hjärnhalva aktiveras. Detta är ”bromsen” i kroppen. Du blir avslappnad, kommer ner i varv. Prova om du t.ex. har svårt att sova. Lägg dig då på din högra sida och håll för höger näsborre med höger tumme och andas långa djupa andetag in och ut genom vänster näsborre. Detta är också bra om du känner dig stressad och har svårt att komma ner i varv.

Varför ska du andas genom näsan?
Näsan har som uppgift att värma, fukta och rena inandningsluften. När du andas genom näsan fungerar näsmusslorna (slemhinneklädda benplattor som sitter i din näsa) som en värmepump. Du andas in och näsmusslorna ger värme och fukt till inandningsluften så att det blir rätt temperatur på luften när den kommer in i kroppen.

När du andas ut så passerar luften via näsmusslorna igen och dessa tar då tillbaka en del värme och fukt från luften som de gav ifrån sig på vägen in. Detta förhindrar kroppen att i onödan förlora för mycket fukt och värme via utandningen.

Nästaket ligger väldigt nära din hjärna och när du andas genom din näsa så får det också en positiv påverkan på hypofysen som direkt har en påverkan på hur du mår och känner dig. Alltså andas långa djupa andetag så mycket som möjligt in och ut genom din näsa.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *